УКРГІДРОЕНЕРГО ІНІЦІЮВАЛО ТОРГИ З ПРОДАЖУ ГАРАНТІЙ ПОХОДЖЕННЯ «ЗЕЛЕНОЇ» ЕНЕРГІЇ НА МАЙДАНЧИКУ АТ «ОПЕРАТОР РИНКУ»

18.10.2024

21 жовтня 2024 року о 15:00 на майданчику АТ «Оператор ринку» відбудуться перші в Україні торги з продажу гарантій походження електричної енергії, виробленої з відновлюваних джерел енергії. Заявлений обсяг продажу 50 тис гарантій, що еквівалентно 50 тис МВт*год виробленої електроенергії.

Ініціювало торги  ПрАТ «Укргідроенерго», яке перше отримало гарантії походження в Реєстрі гарантій походження електричної енергії, виробленої з відновлюваних джерел енергії, адміністрування якого здійснює НКРЕКП.

Торгівля гарантіями походження «зеленої» енергії відбуватиметься на прозорих, конкурентних умовах. Ціна формуватиметься на основі співставлення пропозиції ініціатора торгів з кривою сукупного попиту на гарантії походження від покупців. Заявки на купівлю гарантій походження «зеленої» енергії на торгах ПрАТ «Укргідроенерго» можна подавати відсьогодні до 15:00 21 жовтня 2024 року.

З порядком реєстрації учасників на площадці АТ «Оператор ринку» з продажу ГПЕЕ, з умовами внесення гарантійного забезпечення для можливості купівлі ГПЕЕ, а також з іншою необхідною інформацією можна ознайомитися на нашому вебсайті за посиланням.

Гарантії походження – це європейський механізм віртуального маркування енергії. В Україні торгівля ними впроваджується в рамках імплементації Директив ЄС про стимулювання використання енергії з відновлюваних джерел (RED).