5 РОКІВ РДН І ВДР: СМІЛИВІ ДУМАТИ ПРО ЗАВТРА

01.07.2024

5 років тому, 30 червня 2019 року, в Україні стартували перші торги електричною енергією на ринку «на добу наперед» за прозорими, європейськими правилами  на майданчику «Оператора ринку». В цей же день запрацювала щоденна система фінансових розрахунків між продавцями й покупцями, в основі якої ЕСКРОУ рахунки, що зробило спотовий ринок єдиним безборговим сегментом ринку електричної енергії України.

Результати торгів на РДН на 1 липня 2019 року.  Фото з архіву АТ «Оператор ринку».

За результатами торгів на 1 липня 2019 року на ринку «на добу наперед» було реалізовано 150 895,1 МВт*год в торговій зоні «ОЕС України» за середньозваженою ціною 1594,19 грн/МВт*год та 9 435,9 МВт*год в межах торгової зони Бурштинського енергоострову за середньозваженою ціною 1776,03  грн/МВт*год.

За 5 років на ринку «на добу наперед» акцептовано 147,6 ТВт*год електричної енергії, на внутрішньодобовому ринку – 17,3 ТВт*год.

Ми продовжуємо торувати шлях в глобальний ринок електричної енергії Європейського Союзу. Наше завдання, враховуючи прагнення українського бізнесу спільно торгувати електричною енергією з європейським, щоб підготовчий процес для market coupling був максимально продуктивним та швидким. Тому для узгодження регіональних транскордонних питань ми ініціювали створення Локального імплементаційного проєкту у Східній Європі, учасниками якого будуть зацікавлені сторони країн-членів ЄС, з якими Україна має спільний кордон – Республіка Польща, Угорщина, Словацька Республіка, Румунія, а також Молдова. А також у статусі спостерігача беремо активну участь в робочих та експертних групах Комітету всіх європейських операторів ринку – NEMO.

Євроінтеграційний шлях української електроенергетики не обмежується лише впровадженням market coupling. На виконання положень Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо відновлення та «зеленої» трансформації енергетичної системи України» від 30.06.2023 № 3220-ІХ АТ «Оператор ринку» працює над підготовкою торгового майданчику з продажу гарантій походження електричної енергії, виробленої з відновлюваних джерел енергії. Найближчим часом презентуємо його учасникам ринку.

Також АТ «Оператор ринку» визначено особою, яка професійно організовує операції з оптовими енергетичними продуктами на ринку електричної енергії. Ми набули статусу адміністратора передачі даних і адміністратора платформи інсайдерської інформації, та запустили відповідні IT-ресурси.

Нам довіряють, про що, зокрема, свідчать результати нашого щорічного опитування бізнесу, який продає та купує електричну енергію у нас на майданчику. Формуванню бездоганної ділової репутації сприяла виняткова прозорість роботи «Оператора ринку». Усі наші бізнес-процеси автоматизовані, що унеможливлює зловживання службовим становищем та забезпечує рівні умови для всіх учасників ринку під час торгівлі електроенергією.

Подання заявок на купівлю чи продаж електричної енергії відбувається лише з використанням кваліфікованого електронного підпису, що підвищує відповідальність за дії учасників ринку та забезпечує цілісність цієї інформації.

Дані про результати торгів електричною енергією на ринку «на добу наперед» і внутрішньодобовому ринку є публічними та дають змогу об’єктивно проаналізувати ситуацію на ринку. У відкритому доступі також декадні, місячні, квартальні та річні аналітичні звіти про роботу спотового ринку.

«Ми сміливі думати про завтра й не зупиняємося на досягнутому. Продовжуємо торувати шлях українського оператора ринку в ЄС, адже віримо, що об’єднання спотових ринків України та країн Європи зробить наш енергоринок більш стійким й конкурентоспроможним», - каже генеральний директор АТ «Оператор ринку» Олександр Гавва.