ОБ’ЄДНАННЯ З ЄВРОПОЮ ЗБІЛЬШИТЬ ЛІКВІДНІСТЬ ТА ПРОЗОРІСТЬ НА РИНКУ ЕЛЕКТРИЧНОЇ ЕНЕРГІЇ УКРАЇНИ, ЗАБЕЗПЕЧИТЬ ОПЕРАЦІЙНУ БЕЗПЕКУ

13.11.2023

Для збільшення прозорості та ліквідності на ринку електричної енергії України, забезпечення операційної безпеки вкрай актуальним є питання сполучення українських організованих сегментів ринку електричної енергії - ринку "на добу наперед", внутрішньодобового й балансуючого ринків - з відповідними ринками європейських держав.

Такого висновку дійшли представники українських енергетичних компаній, експерти галузі під час презентації АТ «Оператор ринку» та НЕК «Укренерго» правил торгівлі електричною енергією після об’єднання ринку «на добу наперед», внутрішньодобового й балансуючого ринків з глобальним європейським ринком.

Заступниця міністра енергетики України Світлана Гринчук наголосила на тому, що додатковим стимулом для якнайшвидшого сполучення українського та європейського спотового ринку  є Регламент (ЄС) 2023/56 (CBAM) про вуглецеве прикордонне коригування. «З 1 січня 2026 року СВАМ набуває чинності в повній мірі. Проте, наявність market coupling є однією з передумов для отримання відстрочки від застосування вуглецевого міждержавного коригування для імпортованої електричної енергії до держав Європейського Союзу. Зважаючи на наш експортний потенціал, питання отримання відстрочки є наріжним каменем не лише для енергетики України, а й для економіки в цілому», - зауважила Світлана Гринчук.  

Директор з ринкових операцій НЕК «Укренерго» Олександр Стремоух ознайомив учасників заходу з особливостями об'єднання балансуючих ринків, розповів про очікуванні результати від впровадження міждержавного балансування, зокрема, про маржинальне ціноутворення на балансуючу електричну енергію, про європейські платформи балансування, про перехід на 15 хвилинні розрахунки.

Керівник відділу організації та контролю робіт з нормативного забезпечення Департаменту науково-технічних розробок та нормативного забезпечення Дирекції ринкових операцій НЕК «Укренерго» Олександр Сміленко розповів учасникам ринку електричної енергії про розширення регіонального співробітництва операторів системи передачі та роль регіональних координаційних центрів, про регіон розрахунку пропускної спроможності та регіон функціонування енергетичних систем, а також функції ОСП під час сполучення ринків.  

Заступник генерального директора АТ «Оператор ринку» Даніїл Петренко ознайомив представників українських компаній з нормативно-правовою базою, яка є основою роботи market coupling, про повноваження та права ACER - Агентства Європейського Союзу зі співробітництва регуляторів енергетики. Також заступник генерального директора АТ «Оператор ринку» розповів про те як виник market coupling в ЄС, про те, які переваги отримає Україна після об’єднання організованих сегментів ринку, та наголосив на проблемних питаннях, які потребують вирішення.

Андрій Чайчевський, заступник генерального директора АТ «Оператор ринку» із забезпечення торгів, розповів про відмінності цінотворення на українському та європейському ринку «на добу наперед», презентував типи заявок, що існують в Європі та впроваджені українським оператором ринку, про алгоритми на ринку «на добу наперед» та внутрішньодобовому ринку тощо.

З презентацією НЕК «Укренерго» можна ознайомитися за посиланням.

З презентаціями АТ «Оператор ринку» можна ознайомитися за посиланням та за посиланням.